top of page
Search

Η Εξίσωση Της Αναβλητικότητας Που Θα Σε Βοηθήσει Να Τη Νικήσεις

Κάθε ημέρα ξυπνάς με τις καλύτερες προθέσεις να κάνεις όσα περισσότερα μπορείς. Και κάθε ημέρα υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι η σημερινή ημέρα θα είναι καλύτερη και πιο αποδοτική από τη χθεσινή. Και όμως. Κάθε ημέρα είναι ίδια ή χειρότερη από την χθεσινή. Γιατί κάνεις συνεχώς διαλείμματα και το 1 λεπτό γίνεται 2 ώρες, με αποτέλεσμα να χάνεις περισσότερες από 10 ώρες την εβδομάδα και να ασχολείσαι με μη παραγωγικές δραστηριότητες.

10 χαμένες ώρες την εβδομάδα ισοδυναμούν με 40 ώρες το μήνα.

40 χαμένες ώρες το μήνα ισοδυναμούν με 480 ώρες το χρόνο!




Αν υποθέσουμε ότι κάθε χρόνο δουλεύεις 35 περίπου ώρες την εβδομάδα και έχεις 4-5 εβδομάδες διακοπές, τότε δουλεύεις σχεδόν 1.645 ώρες τον χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε χρόνο καταναλώνεις περίπου το 30% του χρόνου σου σε μη παραγωγικές δραστηριότητες. Και παρόλο που το ξέρεις αυτό, συνεχίζεις να καθυστερείς και μάλιστα ίσως και κάθε ημέρα, ασχολούμενος με ανούσια πράγματα. Αποτέλεσμα; Δεν τελειώνεις ποτέ κάτι στην ώρα σου και πάντα νιώθεις ότι έχεις μείνει πίσω.

Και ξέρεις, δεν είσαι ο μόνος. Ακόμα και ο Leonardo Da Vinci ήταν αναβλητικός. Η Μόνα Λίζα ολοκληρώθηκε σε 15 χρόνια, αντί για 7 μήνες όπως του είχε ανατεθεί. Η αναβλητικότητα, η έλλειψη οργάνωσης και συγκέντρωσης ήταν οι λόγοι, για τους οποίους ολοκλήρωσε μόλις 15 έργα σε όλη του τη ζωή - σε αντίθεση με άλλους ζωγράφους, όπως ο Van Gogh, που ζωγράφισε περισσότερα από 2100 έργα μέσα σε μία δεκαετία.

Κάθε χρόνο καταναλώνεις περίπου το 30% του χρόνου σου σε μη παραγωγικές δραστηριότητες.

Το θέμα είναι, γιατί το κάνεις αυτό; Η εξίσωση της αναβλητικότητας απαντάει στο ερώτημά σου. Αρκεί να μπορείς να την χρησιμοποιήσεις.

Η εξίσωση της αναβλητικότητας

Και όμως υπάρχει η εξίσωση της αναβλητικότητας. Ο Dr. Piers Steel, συγγραφέας του “The Procrastination Equation”, υποστηρίζει ότι είναι η εξής: αυτοπεποίθηση x σημαντικότητα / περισπασμοί + χρόνος = κίνητρο.

Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά την κάθε μεταβλητή:

Κίνητρο: το ακριβώς αντίθετο της αναβλητικότητας και το αποτέλεσμα της εξίσωσης.

Αυτοπεποίθηση: πόση εμπιστοσύνη έχεις στις δυνάμεις σου ότι θα ολοκληρώσεις ένα task και θα επιβραβευθείς για αυτό.

Όσο πιο σίγουρος είσαι για τον εαυτό και τις δυνάμεις σου, έχεις όχι μόνο περισσότερες πιθανότητες να επιτύχεις, αλλά και μεγαλύτερο κίνητρο. Και φυσικά είσαι λιγότερο αναβλητικός. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο.

Σημαντικότητα: πόσο σημαντικό πιστεύεις ότι είναι αυτό το task και πόσο θεωρείς ότι θα σε ωφελήσει.

Όπως και με την αυτοπεποίθηση, όσο πιο σημαντικό θεωρείς ένα task, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρό σου και τόσο λιγότερο αναβλητικός είσαι. Όπως καταλαβαίνεις αυτό εξηγεί πολλά - προφανώς δεν πιστεύεις ότι η “επιβράβευση” θα είναι τόσο μεγάλη.

Είναι απλά μαθηματικά. Όσο πιο πολύ είσαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις και όσο πιο σημαντικό θεωρείς αυτό που πρέπει να κάνεις, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρό σου και κατ΄επέκταση τόσο λιγότερο αναβλητικός είσαι.

Περισπασμοί: πόσο εύκολα αποσπάται η προσοχή σου όταν πρέπει να ολοκληρώσεις ένα task.

Είναι η φωνούλα που σου λέει να κάνεις διάλειμμα ή να δεις για λίγο τι συμβαίνει στο Facebook, ενώ παράλληλα ασχολείσαι με κάτι πολύ σημαντικό. Έτσι, καταλήγεις να σπαταλάς άσκοπα τον χρόνο σου. Υπάρχει ψυχολογική εξήγηση για αυτό: προσπαθείς να βρεις μικρές στιγμές απόλαυσης, ακόμα και αν αυτές σε κάνουν να παρεκκλίνεις από τον στόχο σου. Σκέψου τον μακροπρόθεσμο στόχο σου και θα αλλάξεις τις συνήθειές σου και όσο πιο πολύ αντιστέκεσαι στους πειρασμούς, θα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσεις την αναβλητικότητά σου.

Χρόνος: πόσο απέχει η ολοκλήρωση από το deadline του task; Όσο πιο πολύ απέχει, τόσο λιγότερο κίνητρο έχεις.

Και φτάσαμε στην τελευταία μεταβλητή, η οποία αφορά στην ψευδαίσθηση ότι έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου.

Είναι απλά μαθηματικά. Όσο πιο πολύ είσαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις και όσο πιο σημαντικό θεωρείς αυτό που πρέπει να κάνεις, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρό σου και κατ΄επέκταση τόσο λιγότερο αναβλητικός είσαι.

Ο καλύτερος τρόπος για να νικήσεις την αναβλητικότητά σου είναι να κάνεις τα σωστά μικροβήματα.

Από τη θεωρία στην πράξη

Τώρα που κατάλαβες την εξίσωση της αναβλητικότητας, ήρθε η ώρα να την εφαρμόσεις στην πράξη:

Έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης ή φοβάσαι την αποτυχία;

Κάνε τα εξής: Χώρισε τον στόχο σου σε μικρότερους στόχους, περισσότερο ρεαλιστικούς και εφικτούς και αναζήτησε βοήθεια και υποστήριξη για να τους πραγματοποιήσεις.

Δεν σου αρέσει ή δεν θεωρείς σημαντικό αυτό που πρέπει να κάνεις;

Κάνε τα εξής: Ανάθεσέ το σε κάποιον άλλον αν μπορείς ή συνδύασέ το με κάτι περισσότερο ευχάριστο.

Αποσπάσαι εύκολα;

Κάνε τα εξής: Απομάκρυνε οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή και απενεργοποίησε όλες τις ειδοποιήσεις.

Το deadline είναι πολύ μακρινό;

Κάνε τα εξής: Βάλε μικρά deadlines για κάθε εβδομάδα και προσπάθησε να τα τηρήσεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να νικήσεις την αναβλητικότητά σου είναι να κάνεις τα σωστά μικροβήματα που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση και τις δυνάμεις σου και να μειώσεις καθετί που σου αποσπά την προσοχή. 


Πηγή : Thriveglobal

5 views0 comments

Comments


bottom of page