top of page
Search
Writer's pictureKonstantinos Athanasiou

Κραχ στο Χρηματιστήριο από το τραπεζικό -10%

Updated: Dec 14, 2019

Μνήμες από την "κατάρρευση των πάντων" του 2015 ξύπνησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεράσει την έντονη φημολογία για την υγεία του τραπεζικού κλάδου, υποχωρώντας μάλιστα σε επίπεδα που είχε να δει από τον Ιανουάριο του 2017.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,12% στις 659,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 54,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,63% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.748,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 10,31% στις 497,75 μονάδες.



Με το στόμα ανοιχτό παρακολουθεί η αγορά το βίαιο sell off στις τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς μάλιστα να έχει δει και το -30% λίγα λεπτά μετά τις 13:00, ενώ η πτώση της Eurobank παραμένει σε διψήφια ποσοστά. Η "ανακωχή" των πωλητών του Σεπτεμβρίου κράτησε προφανώς λίγες ημέρες, με τους short να δικαιώνονται πανηγυρικά.


"Η εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος από τον Μάιο σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει την κατάσταση και τις προοπτικές του", αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, τονίζοντας ότι έχει πυροδοτηθεί ένας φαύλος κύκλος που μόνο κακό κάνει στην αγορά. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι ο κλάδος έχασε από την κεφαλαιοποίησή του 1,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ είχε χάσει και 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο.


Με την κεφαλαιακή επάρκεια του κλάδου να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα DTAs, με τις τιτάνιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και την αργή επιστροφή των καταθέσεων, είναι σαφές ότι οι προοπτικές δεν είναι ρόδινες. Όμως, η εικόνα του μεγάλου πλήγματος στις κεφαλαιοποιήσεις απέχει πολύ από τις πραγματικές προοπτικές, στις οποίες αρκετοί αναλυτές βλέπουν θετικά σημάδια.


Για παράδειγμα, η Goldman Sachs σήμερα, εντόπισε την ισχυρή μακροοικονομική δυναμική που βασίζεται κυρίως στην εξωτερική ζήτηση και στον τουρισμό, αλλά και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και τη βελτίωση δημοσιονομικών μεγεθών. Επίσης, παρά την ισχνή "υγιή" ζήτηση, οι τράπεζες αναμένουν ο αυξανόμενος εταιρικός δανεισμός να αντισταθμίσει πλήρως τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στο κομμάτι της λιανικής (καταναλωτικά, στεγαστικά) οδηγώντας σε θετική ανάπτυξη ακόμα και από το 2019.

Βέβαια, εκτός από τον τραπεζικό κλάδο, οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας παραμένουν. Η Capital Economics αναφέρει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019 δείχνει ότι η χώρα παίρνει πολύ πιο σοβαρά τους δημοσιονομικούς στόχους σε σύγκριση με την Ιταλία, σημειώνει η Capital Economics σε έκθεσή της. Όμως, μετά από μία πιο προσεκτική ματιά τα προτεινόμενα μέτρα υποδηλώνουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όπως προειδοποιεί, ο οποίος θα μπορούσε να ενταθεί κοντά στις εκλογές του επόμενου έτους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νέας εκτόξευσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Επίσης, αν και δεν υπάρχει κάποια μετάδοση των ιταλικών τριγμών στους πορτογαλικούς τίτλους, οι ελληνικές αποδόσεις αυξάνονται κάθε φορά που υπάρχουν εντάσεις με την Ιταλία, υπογραμμίζοντας το πόσο ευάλωτοι είναι οι ελληνικοί τίτλοι. Ωστόσο, στο σχετικά πιθανό ενδεχόμενο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού το 2019, θα υπάρξει διαμάχη με τους πιστωτές η οποία θα οδηγήσει σε νέα σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές πριν τελειώσει το cash buffer 2020.


Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς είναι στο -28,17%, ενώ βρέθηκε νωρίτερα ακόμη και στο -30%, ενώ στο -15,01% βρίσκεται η Eurobank. Απώλειες 7,46% για την Εθνική, η ΔΕΗ είναι στο -6,67% και η Alpha Bank στο -4,59%. Άνω του 3% είναι η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Φουρλής, με τον ΑΔΜΗΕ να είναι στο -2,96%.


Άνω του 1% είναι η πτώση σε Τιτάν, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, Λάμδα και Motor Oil, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Aegean, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μικρά κέρδη σημειώνουν οι Σαράντης, Grivalia και ΕΕΕ.



Πηγή: Capital


Υ.Γ.1 : Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να διαβάζετε περισσότερα σαν και αυτό, μην ξεχάσετε να κάνετε Like στην σελίδα μου στο Facebook, Connect στο LinkedIn και Follow στο Instagram!

-

Υ.Γ.2. : Αν θεωρείτε πως οι υπηρεσίες μου μπορούν να φανούν χρήσιμες σε εσάς η κάποιον δικό σας, απλώς ενημερώστε με!

-

Υ.Γ.3. : Μην παραλείψετε να διαβάσετε ένα από τα σημαντικότερα άρθρα και πώς σχετίζεται αυτό με το Individual Risk Management :

14 views0 comments

Comments


bottom of page