Yπάρχουν εκείνοι που νιώθουν το πρωί έτοιμοι να ανεβούν βουνά. Μέχρι όμως το τέλος της ημέρας νιώθουν να αδειάζουν οι μπαταρίες τους και δε βλέπουν την ώρα να αποσυρθούν νωρίς στο κρεβατάκι τους. Και υπάρχουν και οι άλλοι, που φαίνεται να κινούνται με αργή ταχύτητα το πρωί, όμως τις απογευματινές και βραδινές ώρες είναι γεμάτοι ενέργεια, έτοιμοι να καταπιαστούν και να ολοκληρώσουν όλα όσα δεν έκαναν μέσα στη μέρα. Είναι δύο διαφορετικοί τύποι που πλέον αναγνωρίζονται από την επιστήμη της βιοχημείας ως πρωινός και βραδινός τύπος. Ποιος είναι, όμως, ο καλύτερος; Αν και είναι δύσκολο να απαντήσεις κανείς σ’ αυτό, οι έρευνες που σου παραθέτουμε δείχνουν μάλλον ξεκάθαρα ότι οι πρωινοί τύποι κάνουν κάποια πράγματα καλύτερα από τους βραδινούς, αποκομίζοντας μεγαλύτερα οφέλη για την ευεξία τους.
Ποιοι τρώνε πρωινό;
Σύμφωνα με έρευνα του Loughborough University, οι πρωινοί τύποι τρώνε πιο νωρίς το πρωινό τους και έχουν την τάση να καταναλώνουν ένα πλήρες και επαρκές πρωινό γεύμα, πράγμα που τους βοηθά να μην πεινούν μέσα στη μέρα. Αντίθετα, ο τυπικός βραδινός τύπος έχει την τάση να παραλείπει το πρωινό γεύμα ή να το τρώει πολύ αργότερα, ενώ η πιο χαρακτηριστική του συνήθεια είναι να ξεκινάει την ημέρα του απλά μ’ έναν καφέ.
Ποιοι γυμνάζονται περισσότερο;
Και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να υπερτερούν οι πρωινοί τύποι. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το University of Wurzburg, οι βραδινοί τύποι γυμνάζονται λιγότερο σε σχέση με τους πρωινούς και είναι γενικά λιγότερο κινητικοί.
Ποιοι τρώνε λιγότερο;
Σε σχέση με τους βραδινούς τύπους, οι πρωινοί τύποι καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, και γι' αυτό είναι πιο πιθανό να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι βραδινοί τύποι μετά τις οκτώ το βράδυ καταναλώνουν τις διπλάσιες θερμίδες από τους πρωινούς τύπους, ενώ, επειδή πηγαίνουν πιο αργά για ύπνο, είναι πιο πιθανό να καταφύγουν σε μεταμεσονύχτια σνακ και μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης. Όλες αυτές οι συνήθειες συχνά οδηγούν σε αύξηση βάρους, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των βραδινών τύπων να είναι υπέρβαροι.
Ποιοι κοιμούνται καλύτερα;
Καθώς οι βραδινοί τύπου έχουν την τάση να ξενυχτάνε, είναι φυσικό να χάνουν ώρες ύπνου και να έχουν μια πιο χαμηλή ποιότητα ύπνου. Έρευνα του University of Pennsylvania έδειξε ότι οι βραδινοί είναι πιο πιθανό να ροχαλίζουν ή να εκδηλώνουν υπνική άπνοια (μία κατάσταση κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπου η αναπνοή σταματά για κάποια δευτερόλεπτα), πράγμα που επιβαρύνει ποιοτικά τον ύπνο και ενδεχομένως και την υγεία τους.
Και τι κάνεις αν είσαι βραδινός τύπος;
Παρόλο, πάντως, που οι εν λόγω έρευνες δείχνουν ότι οι πρωινοί τύποι είναι εκείνοι που έχουν την τάση να υιοθετούν πιο υγιεινές συνήθειες σε σχέση με τους βραδινούς τύπους, αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να παγιωθεί ως κανόνας. Ακόμα κι αν είσαι βραδινός τύπος μην ξεχνάς ότι είναι στο χέρι σου να μιμηθείς τις καλές συνήθειες των πρωινών τύπων και έτσι να απολαμβάνεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Πηγή: Thriveglobal
Υ.Γ.1 : Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να διαβάζετε περισσότερα σαν και αυτό, μην ξεχάσετε να κάνετε Like στην σελίδα μου στο Facebook, Connect στο LinkedIn και Follow στο Instagram!
-
Υ.Γ.2. : Αν θεωρείτε πως οι υπηρεσίες μου μπορούν να φανούν χρήσιμες σε εσάς η κάποιον δικό σας, απλώς ενημερώστε με!
-
Υ.Γ.3. : Μην παραλείψετε να διαβάσετε ένα από τα σημαντικότερα άρθρα και πώς σχετίζεται αυτό με το Individual Risk Management :
Comments