top of page
Search

Πού Είναι Καλύτερα Να Ξοδεύεις Τα Χρήματα Σου Και Πού Τα Ξοδεύεις Τελικά;

Updated: Dec 14, 2019

Ξόδεψε τα χρήματά σου σε εμπειρίες, όχι σε αντικείμενα.Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

- Πού να ξοδέψεις τα 50 ευρώ που σου περίσσεψαν. - Τι θα επέλεγαν οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί στα πρόθυρα θανάτου. 
Κάπως μαγικά περίσσεψε ένα 50ευρω στο τέλος της εβδομάδας και αναρωτιέσαι: Λες να είναι η στιγμή να πάρω την μπλούζα που είχα σταμπάρει τελευταία ή μήπως να κάνω ένα μάθημα ιππασίας που νομίζω ότι θα μου αρέσει; Η μπλούζα θα μου μείνει αλλά το μάθημα είναι μόνο υπόθεση μιας ώρας, σκέφτεσαι…Αν το κριτήριό σου είναι ποια επιλογή θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο, η απάντηση της θετικής ψυχολογίας είναι ξεκάθαρη. Είναι ώρα για να βγάλεις το… άτι σου!


Θες να μάθεις γιατί;


1.Είναι λιγότερο πιθανό να συγκρίνεις εμπειρίες με εμπειρίες άλλων ανθρώπων, αφού η κάθε μια είναι μοναδική για εσένα. Τη βιώνεις με το δικό σου προσωπικό τρόπο. Η μπλούζα όμως είναι περισσότερο συγκρίσιμη με μια πιο ακριβή ή πιο ωραία ή πιο φανταχτερή ή πιο σοβαρή μπλούζα και η σύγκριση αυτή μπορεί να σου μειώσει σημαντικά την απόλαυση.


2.Δεν συγκρίνονται εύκολα οι εμπειρίες, οπότε μια «λάθος» επιλογή σε πειράζει λιγότερο στο μέλλον. Πήγες στο μάθημα και δεν πέρασες καλά. Σε λίγο θα το έχεις ξεχάσει. Η μπλούζα όμως θα παραμένει στο συρτάρι σου, κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι κάθε φορά που το ανοίγεις: «Μα, τι σκεφτόμουν όταν την αγόραζα…»


3.Οι εμπειρίες είναι από τη φύση τους πιο... κοινωνικές. Με κάθε εμπειρία που βιώνεις συνδέεσαι με άλλους και έτσι περνάς πολύ καλύτερα ως κοινωνικό όν που είσαι, όπως όλοι μας.


4.Τα αντικείμενα παλιώνουν. Οι εμπειρίες ωριμάζουν. Μετά από ένα χρόνο η μπλούζα θα έχει παλιώσει. Δεν θα σου αρέσει πια ή μπορεί να την έχεις βαρεθεί. Το μάθημα ιππασίας όμως θα το αναλύεις όλο και καλύτερο στη μνήμη σου. «Μα τι ωραία είχα περάσει. Είχε πολύ γέλιο ο εκπαιδευτής!». Θα έχεις ξεχάσει τη δυσκολία που ένιωθες για να ανέβεις και το πόσο άβολα αισθανόσουν όταν έτρεχε το άλογο. Η μνήμη θα ανακαλεί μόνο τα ευχάριστα. Μπορείς να τις ανακαλείς αυτές τις ευχάριστες αναμνήσεις ανά πάσα στιγμή στο μέλλον και να νιώθεις ευτυχισμένος για τα βιώματά σου.


5.Είναι πιθανότερο να ταυτιστείς με τις εμπειρίες σου και λιγότερο πιθανό να θέλεις να τις αλλάξεις. Η μπλούζα είναι απλώς ένα ρούχο. Ένα κινητό είναι απλά ένα gadget. Αν όμως ξοδέψεις χρήματα για ιππασία μπορεί σιγά - σιγά να γίνεις μια ιππεύτρια ή ένας ιππέας. Να αντλείς μεγάλη ικανοποίηση από αυτό και να εντρυφείς με αυξανόμενο ρυθμό στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Να ψάχνεις για παράδειγμα που μπορείς να πας διακοπές για να ευχαριστηθείς την ανάβαση στο άλογο περισσότερο.


6.Οι εμπειρίες μπορούν να φέρουν προκλήσεις και περιπέτεια. Αν αρχίσεις και ασχολείσαι συστηματικά με την ιππασία (το τένις, το trekking, το surfing, τη ραπτική) μετά μπορεί να βρεθείς σε νέα περιβάλλοντα άγνωστα, στη φύση, σε συνθήκες πρωτόγνωρες για σένα. Και πού ξέρεις; Μπορεί να νιώσεις την πρόκληση να φτιάξεις εσύ την πρώτη σου μπλούζα!


Το σκορ είναι ξεκάθαρο: Εμπειρίες – Αντικείμενα 6-0


Αν ψάχνεις για ιδέες ως προς το είδος των εμπειριών στο οποίο θα μπορούσες να «επενδύσεις», τότε μια έρευνα, που έγινε πάνω σε ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν στα πρόθυρα του θανάτου, μπορεί να σου δώσει μερικές. Οι άνθρωποι αυτοί είπαν ότι θα ήθελαν να είχαν ξοδέψει περισσότερα χρήματα σε πάρτι ή για να απολαύσουν την τέχνη ή για να μάθουν νέες δεξιότητες και γνώσεις. Εναλλακτικά δήλωσαν ότι θα ήθελαν να είχαν δουλέψει εθελοντικά σε ένα νοσοκομείο ή σε ένα άσυλο ζώων.


Για τους λόγους αυτούς, αν είσαι τυχερός και σου περισσεύει το 50ευρω αυτό, μην το μετατρέψεις σε άλλο ένα άψυχο αντικείμενο. Μετάτρεψέ το σε ζωή. Σε μια δραστηριότητα δηλαδή που θα μείνει μαζί σου για πάντα. Που θα γίνει κομμάτι του ποιος είσαι. Που θα γίνει εσύ!


Πηγή: Thriveglobal


Υ.Γ.1 : Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να διαβάζετε περισσότερα σαν και αυτό, μην ξεχάσετε να κάνετε Like στην σελίδα μου στο Facebook, Connect στο LinkedIn και Follow στο Instagram!

-

Υ.Γ.2. : Αν θεωρείτε πως οι υπηρεσίες μου μπορούν να φανούν χρήσιμες σε εσάς η κάποιον δικό σας, απλώς ενημερώστε με!

-

Υ.Γ.3. : Μην παραλείψετε να διαβάσετε ένα από τα σημαντικότερα άρθρα και πώς σχετίζεται αυτό με το Individual Risk Management :

249 views0 comments

Comments


bottom of page