Η κολύμβηση ως μορφή τακτικής αερόβιας άσκησης έχει πολλά οφέλη, αποτελώντας μία από τις βασικές μορφές άσκησης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενεργοποιούνται μεγάλες μυϊκές ομάδες και είναι ιδανική για τις αρθρώσεις των κάτω άκρων επειδή δεν υφίστανται την επίδραση του βάρους του σώματος. Ωστόσο, δεν έχουμε πλούσια ερευνητικά αποτελέσματα για τις επιδράσεις στην υγεία από την κολύμβηση και μερικές μελέτες δείχνουν ότι μισή ώρα κολύμβησης μπορεί να μην προσφέρει τα ίδια οφέλη με μισή ώρα συγκρίσιμης επίγειας άσκησης.
Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα μας παίρνει μια διαφορετική φυσιολογική στάση όταν είναι σε οριζόντια θέση στο νερό σε σύγκριση με την όρθια στάση στο έδαφος, χάρη στην υδροστατική πίεση και την υψηλή θερμική αγωγιμότητα του νερού, σύμφωνα με τον Δρ. H. Tanaka, διευθυντή του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Ο Δρ. Η. Tanaka Md παρουσίασε πρόσφατα τα τρέχοντα στοιχεία για τις συνέπειες της κολύμβησης στην καρδιαγγειακή υγεία στο περιοδικό Sports Medicine. Βρήκε αδιάσειστα στοιχεία ότι η τακτική κολύμβηση βελτιώνει τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
Αλλά αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι κολυμβητές τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από άλλους αθλητές αντοχής. Μια μελέτη του 2006 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσε ότι η αρτηριακή πίεση στην πραγματικότητα αυξήθηκε σε μια ομάδα καθιστικών ηλικιωμένων γυναικών μετά από ένα πρόγραμμα κολύμβησης έξι μηνών, πιθανώς επειδή η πίεση του νερού κρατά τα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία πιο περιορισμένα από ό,τι συνήθως κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Όμως, αρκετές άλλες μελέτες δεν έχουν παρατηρήσει το ίδιο αποτέλεσμα - και υπάρχει παρόμοια διαφωνία σχετικά με το αν η κολύμβηση αυξάνει ή μειώνει την "καλή" χοληστερόλη HDL.
Και με τις θερμίδες τι γίνεται;
Όπως τουλάχιστον φαίνεται η θερμοκρασία του νερού μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλώριδας διαπίστωσαν ότι οι κολυμβητές κατανάλωναν 44 % περισσότερες θερμίδες μετά από άσκηση σε νερό στους 20 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το νερό στους 33 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλές μελέτες δεν κατάφεραν να βρουν οφέλη στην απώλεια βάρους από τα σχήματα κολύμβησης.
Και ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα;
Είναι μάλλον προφανές ότι οι διαφορετικές μορφές άσκησης παράγουν ακριβώς τα ίδια οφέλη. Η κολύμβηση είναι σίγουρα ιδανική για τους μυς, τις αρθρώσεις και μερικούς (αλλά όχι όλους) καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Αλλά για να πάρουμε το πλήρες φάσμα των πιθανών ωφελειών από την αερόβια δραστηριότητα, ίσως θελήσουμε να συμπεριλάβουμε κάποια επίγεια άσκηση στη ρουτίνα μας τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Πηγή : Thriveglobal
コメント