Το αρνητικό διεθνές κλίμα, εξαιτίας των τουρκικών κλυδωνισμών και των φόβων για εξάπλωση της κρίσης επί ευρωπαϊκού εδάφους, ασκεί σημαντικές πιέσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πλέον βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,41% στις 733,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,61% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.934,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,87% στις 767,59 μονάδες.
Η σημαντική υποχώρηση της τουρκικής λίρας, οι επιπτώσεις της στον Ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο αλλά και ο ευρύτερος σε εξέλιξη ανταγωνισμός δασμών πυροδότησε πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με το ΧΑ να βρίσκεται υπό σημαντική πίεση, χάνοντας τη ζώνη στήριξης των 735 μονάδων.
Οι ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής αγοράς, λόγω των τουρκικών κλυδωνισμών, έχουν εξαπλωθεί, με τη UBS μάλιστα να θεωρεί ότι κρίση που βιώνει η Τουρκία έχει αρχίσει και μεταδίδεται εκτός των συνόρων της. Η πτώση του ευρώ είναι από τους πρώτες επιρροές, με το νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλά 13 μηνών μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.
Έτσι, ενώ η περαιτέρω διεύρυνση των spreads είναι πιθανή εάν δεν υπάρξει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, ο αντίκτυπος στο σύνολο του δείκτη θα είναι σχετικά μειωμένος, κατά την άποψη της UBS. Ανησυχίες επικρατούν και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επηρεάζοντας και τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, από την περιοχή της Ευρώπης, η UBS υποβαθμίσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε underweight.
Οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα δεν αφήνουν ανεπηρέαστες και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται με απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,2%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες της του 0,41%. Πτωτικά συμπαρασύρεται από την λίρα και το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς το ευρώ υποχωρεί κατά 0,36% αυτή την ώρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στα 1,13711 δολάρια.
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και η Eurobank σημειώνουν απώλειες 5,18% και 4,53% αντίστοιχα, ενώ η Πειραιώς είναι στο -3,17% και η Alpha Bank στο -3,03%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, ΕΕΕ, Μυτιληναίο, Aegean, ΟΛΠ και ΟΤΕ.
Υπό έλεγχο συντηρούν τις πιέσεις τους οι Τιτάν, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Βιχοαλκο, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Grivalia, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Jumbo. Στο +1% η Motor Oil και στο +1,10% ο Σαράντης.
Πηγή : Capital
Comments