Στα επίπεδα που βρισκόταν τον Νοέμβριο του 2017 βυθίστηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπό το βάρος ενός άτακτου risk off σε δεικτοβαρείς μετοχές, λίγο έλειψε να χάσει και τις 700 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,04% στις 705,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 718,28 μονάδων (+0,80%) και 701,18 μον. (-1,60%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 36,9 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,91%, στις 1.870,22 μονάδες, ενώ στο -1,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.127,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,44% στις 698,21 μονάδες.
Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει το τέλος των μνημονίων, το χρηματιστήριο πέφτει σε χαμηλά 10 μηνών σχεδόν και η έκδοση ενός νέου ομολόγου καθυστερεί λόγω... ανωτέρας βίας. Και όλα αυτά όταν το διάγγελμα του πρωθυπουργούγια την "ιστορική μέρα" δίνει την αίσθηση της προεκλογικής περιόδου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των ανησυχιών για το μέλλον της χώρας.
Αυτό είναι το μείγμα που οδηγεί τις τελευταίες ημέρες την αγορά σε σταθερή πτωτική πορεία, με τους αγοραστές να προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα να κρατήσουν τους τίτλους τους εκτός των υπερπουλημένων επιπέδων. Ένα εγχείρημα όμως, που παρά το γεγονός ότι δημιούργησε προσδοκίες στη σημερινή, αλλά και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, τελικά κατέληξε σε φιάσκο, με το ΧΑ να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τα σφυροκοπήματα των funds που φεύγουν όπως όπως από τις αναδυόμενες αγορές.
"Είναι οι στιγμές που μας θυμίζουν τις διαφωνίες πολλών εγχώριων αναλυτών όταν το ΧΑ υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες αγορές", αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, τονίζοντας πόσο τελικά επηρεάζεται το ΧΑ, το οποίο είναι αποτιμημένο σε ευρώ, από τις εξελίξεις σε αγορές που ενέχουν και τον συναλλαγματικό κίνδυνο.
Βέβαια, η Ελλάδα δεν είναι μια "φυσιολογική" χώρα για να ισχύσουν οι κανόνες των index tracking funds, με τους κινδύνους να "παρεκτραπεί" η δημοσιονομική πολιτική και να ανατραπούν οι μεταρρυθμίσεις, τώρα που βγήκε από τα Μνημόνια και δεν υπάρχει το "γλυκαντικό" της δόσης, να είναι ανασταλτικός παράγοντας σε κάθε χαρτοφυλάκιο.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας εξεφώνησε το πανηγυρικό διάγγελμά του, το οποίο δεν ήταν παρά ένας λόγος που έβριθε αιχμών για τις Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τα σχόλια της αγοράς από το εν λόγω διάγγελμα ήταν αρνητικά, αφού δεν ήταν λίγοι οι διαχειριστές που πλέον θεωρούν ότι η χώρα εισέρχεται ατύπως σε μια προεκλογική περίοδο.
Άλλωστε, ήταν ένας "φόβος" που ψιθυριζόταν στην αγορά το τελευταίο διάστημα, με αρκετούς να αναμένουν ότι μετά το καλοκαίρι η χώρα θα μπει σε μία τροχιά "ήπιας" προεκλογικής περιόδου, καθώς οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Άρα με μία κυβέρνηση που ήδη έχει την πλάτη στον τοίχο μετά από τα δραματικά γεγονότα των πυρκαγιών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα κινηθεί προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της όσο ο κοινοβουλευτικός χρόνος εξαντλείται.
Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Μυτιληναίος δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις κλείνοντας με πτώση 4,62% και 4% αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, Σαράντη και ΔΕΗ να κλείνουν με απώλειες άνω του 3%. Μεγαλύτερη του 2% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι ΟΛΠ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Grivalia.
Υπό έλεγχο συντήρησαν τις πιέσεις τους οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΕΕΕ και Φουρλής, με τις Motor Oil και Jumbo να κλείνουν χωρίς μεταβολή. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ έκλεισαν με μικρά κέρδη, στον αντίποδα, ενώ ο Τιτάνας κράτησε μέχρι το τέλος την ανοδική του πορεία, ολοκληρώνοντας στο +1,77%.
Πηγή : Capital.gr
Comments