top of page
Search

Mindfulness: Ο Τρόπος Για Να Σταματήσεις Να Ζεις Μηχανικά | 5 τεχνικές για να το κατακτήσεις εύκολα.

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σημαίνει mindfulness. -Πώς θα το εντάξεις στην καθημερινότητά σου.


Σίγουρα υπάρχουν μέρες που αισθάνεσαι ότι έχεις μπει στον «αυτόματο πιλότο» και δεν ζεις τις στιγμές. Ξεχνάς πού έχεις βάλει τα κλειδιά ή πού έχεις παρκάρει το αυτοκίνητο. Είσαι αγχωμένος και δεν μπορείς να χαλαρώσεις. Δεν συγκεντρώνεσαι ή δεν κοιμάσαι καλά. Ή αναβάλλεις την ευτυχία για «όταν θα…» Μα έτσι είναι σαν να μη ζεις ουσιαστικά. Και μόνο αυτός ο λόγος αρκεί για να βάλεις το mindfulness στη ζωή σου.
Τι είναι το mindfulness


Mindfulness ή ενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα να είσαι στο «εδώ και τώρα». Nα βιώνεις και να αποδέχεσαι τη στιγμή και την εμπειρία σου. Να ζεις συνειδητά στο παρόν και να έχεις επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σου. Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο δύσκολο είναι αλήθεια αυτό, όταν καθημερινά ασχολείσαι και αγχώνεσαι για χιλιάδες πράγματα; Γι’ αυτό ακριβώς το mindfulness σου είναι απαραίτητο και χρειάζεται να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου για να το κατακτήσεις.


Γιατί είναι απαραίτητο να βάλεις το mindfulness στη ζωή σου;


Για να μην κολλάς στο παρελθόν, σε κάτι που έγινε και δεν αλλάζει. Για να μην αγχώνεσαι συνεχώς με το τι θα γίνει στο μέλλον. Για να έχεις την ικανότητα να στρέψεις την προσοχή σου εκεί που θέλεις. Για να είσαι ανοιχτός στην αλλαγή και στο καινούριο. Για να μην κρίνεις συνέχεια, αναλύεις και συγκρίνεις. Για να απολαμβάνεις πραγματικά τις μικρές και μεγάλες χαρές στη ζωή σου και να αντιληφθείς ότι η ζωή είναι υπέροχη.


Mindfulness ή ενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα να είσαι στο «εδώ και τώρα». Nα βιώνεις και να αποδέχεσαι τη στιγμή και την εμπειρία σου.

Πώς σε βοηθάει


Έρευνες στο Harvard έδειξαν ότι το mindfulness βοηθάει στη μείωση του άγχους και της στεναχώριας, στη μείωση των αρνητικών σκέψεων και της κούρασης. Από τη άλλη, παρατηρείται αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης, αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας, αύξηση της δημιουργικότητας, καλύτερη προσοχή και συγκέντρωση, καλύτερη εσωτερική ισορροπία ακόμα και καλύτερη σεξουαλική ζωή. Μπορεί να βοηθήσει επίσης, σύμφωνα με τους επικεφαλής των ερευνών, στη διακοπή των κακών συνηθειών, στη μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στο κέντρο που ονομάζεται αμυγδαλή και σχετίζεται με στρες και φόβο ακόμα και στη θεραπεία φοβιών.Το πρώτο βήμα για να το κατακτήσεις


Να συγκεντρωθείς σε αυτό που κάνεις ό,τι κι αν είναι αυτό. Κάνε δηλαδή μια πράξη με πλήρη επίγνωση. Φάε ή πλύνε τα δόντια σου ή πότισε τις γλάστρες σου (ή οτιδήποτε άλλο) έχοντας την προσοχή σου ολοκληρωτικά στραμμένη σε αυτό που κάνεις. Επιστράτευσε όσες περισσότερες από τις αισθήσεις σου μπορείς. Άκου όλους τους ήχους, μύρισε όλες τις μυρωδιές, εστίασε στη γεύση, παρατήρησε τα πάντα γύρω σου σαν να τα βλέπεις για πρώτη φορά, νιώσε την υφή σε ό,τι αγγίζεις ή κρατάς στα χέρια σου.


Έρευνες στο Harvard έδειξαν ότι το mindfulness βοηθάει στη μείωση του άγχους και της στεναχώριας, στη μείωση των αρνητικών σκέψεων και της κούρασης.

5 τεχνικές mindfulness


Παρατήρηση

Είναι το Νο 1 εργαλείο του mindfulness. Παρατήρησε χωρίς να κρίνεις, χωρίς να συγκρίνεις, χωρίς να αναλύεις.

Αναπνοές

Εστίασε στην αναπνοή σου. Πάρε βαθιές ολοκληρωμένες ανάσες, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Διαλογισμός

Νιώσε πλήρη ενσυνειδητότητα, μέσα από την τεχνική του διαλογισμού. Βρες ποιο είδος σου ταιριάζει (δεν ταιριάζουν όλα σε όλους) και κάνε εξάσκηση.

Ευγνωμοσύνη

Κράτα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης καταγράφοντας όλα τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή σου. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσεις να παρατηρείς και να αυξάνεις τη θετική σου σκέψη.

Στάση σώματος

Παρατήρησε τη στάση σου. Μήπως έχεις ανασηκωμένους ώμους; Μήπως κάποιο άλλο σημείο του σώματος σου είναι σφιγμένο; Βελτιώνοντας τη στάση σώματος, ενισχύεις την “θέση” σου στο εδώ και τώρα.

Χωρίς ρολόγια

Ο χρόνος και πώς θα τον χρησιμοποιήσεις μπορεί να είναι μια πολύ καλή τεχνική. Μην κοιτάς το ρολόι για μία ολόκληρη μέρα. Δώσε χρόνο σε ό,τι κάνεις, χωρίς να βιάζεσαι.

Και μην ξεχνάς

Όπως όλα έτσι και το mindfulness θέλει εκπαίδευση. Βάλε το σταδιακά στη ζωή σου και θα βιώσεις τα εκπληκτικά του αποτελέσματα. Η επιλογή είναι δική σου: θες να ζεις μηχανικά ή θες να ζεις πραγματικά;


Ένα εξαιρετικό βιβλίο που έχω να συστήσω επί του θέματος είναι η "Δύναμη του Τώρα¨ από τον Tolle Eckhart.


Πηγή: ThriveglobalΥ.Γ.1 : Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να διαβάζετε περισσότερα σαν και αυτό, μην ξεχάσετε να κάνετε Like στην σελίδα μου στο Facebook, Connect στο LinkedIn και Follow στο Instagram!

-

Υ.Γ.2. : Αν θεωρείτε πως οι υπηρεσίες μου μπορούν να φανούν χρήσιμες σε εσάς η κάποιον δικό σας, απλώς ενημερώστε με!

-

Υ.Γ.3. : Μην παραλείψετε να διαβάσετε ένα από τα σημαντικότερα άρθρα και πώς σχετίζεται αυτό με το Risk Management :

214 views0 comments

Comments


bottom of page