top of page
Search

O Iδανικός "Φρουρός" Της Υγείας Του Εγκεφάλου Σου

Updated: Dec 14, 2019

Μάθε με ποιους τρόπους ωφελεί ο τετράποδος φίλος σου τον εγκέφαλό σου.


Θα φανταζόσουν ποτέ ότι δύο εκφραστικά μάτια, μια υγρή μουσούδα και μια ουρά που στριφογυρίζει ασταμάτητα μπορούν να κρατήσουν τον εγκέφαλό σου σε φόρμα; Κι όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι οι σκύλοι, εκτός από ανιδιοτελή αγάπη, συντροφιά και αμέτρητες ευκαιρίες για παιχνίδι και χάδια, προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τους και καλύτερη υγεία - σωματική, ψυχική αλλά και διανοητική.
Ένας χνουδωτός γιατρός στην άκρη του λουριού

Μία 12ετής μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.4 εκατομμύρια άνθρωποι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακά νοσήματα συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν σκύλο. Αντίστοιχες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το να έχεις σκύλο μειώνει σημαντικά την πιθανότητά σου να εμφανίσεις μια σειρά παθήσεων που αποτελούν συχνές αιτίες θανάτου στο γενικό πληθυσμό.


Πώς οι σκύλοι προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου

Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, τα αγαπημένα μας κατοικίδια έχουν την ικανότητα να μας παρακινούν να υιοθετήσουμε συνήθειες φιλικές προς τον εγκέφαλό μας. Άλλωστε, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποφύγουμε μελλοντικά παθήσεις που καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.


Μας δίνουν αφορμές για να ασκηθούμε σωματικά

Οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν την ανάγκη να βγαίνουν βόλτα τουλάχιστον 2 με 3 φορές την ημέρα. Αυτή είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να περπατήσουμε και να ασκηθούμε παίζοντας μαζί τους. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η συστηματική άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακά νοσήματα συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν σκύλο.

Βάζουν το μυαλό μας να δουλέψει 

Η υιοθέτηση ενός σκύλου συνοδεύεται και από υποχρεώσεις. Θέλοντας και μη, συχνά προκύπτουν θέματα που ζητούν λύσεις και που κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση: πώς θα εκπαιδεύσουμε το κουτάβι ώστε να μη λερώνει μέσα στο σπίτι, πώς θα οργανωθούμε ώστε να πάρουμε μαζί μας το σκύλο στις διακοπές, πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα συμπεριφοράς. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε το μυαλό μας κοφτερό σαν ξυράφι είναι να μην το αφήνουμε να τεμπελιάζει.


Μας βοηθούν να αποβάλλουμε το στρες

Οι αγκαλιές και τα χάδια με το χνουδωτό μέλος της οικογένειας μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς. Παράλληλα, δημιουργούν στον εγκέφαλο μια μίνι "έκρηξη" σεροτονίνης και ντοπαμίνης, των ορμονών δηλαδή που γεννούν τα συναισθήματα της χαράς, της ευχαρίστησης και της ηρεμίας.


Τονώνουν την κοινωνική μας ζωή

Οι "καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου" μας κάνουν αποδεδειγμένα πιο κοινωνικούς. Βγάζοντας βόλτα το σκύλο μας, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους γείτονές μας, αλλά και να κάνουμε καινούριες γνωριμίες, καταπολεμώντας έτσι το συναίσθημα της μοναξιάς και την κατάθλιψη. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, οι ουσιαστικές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια μας βοηθούν να ζούμε περισσότερα χρόνια και μάλιστα, έχοντας καλύτερη ψυχική και διανοητική υγεία.


Πηγή: thriveglobal


Υ.Γ.1 : Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να διαβάζετε περισσότερα σαν και αυτό, μην ξεχάσετε να κάνετε Like στην σελίδα μου στο Facebook, Connect στο LinkedIn και Follow στο Instagram!

-

Υ.Γ.2. : Αν θεωρείτε πως οι υπηρεσίες μου μπορούν να φανούν χρήσιμες σε εσάς η κάποιον δικό σας, απλώς ενημερώστε με!

-

Υ.Γ.3. : Μην παραλείψετε να διαβάσετε ένα από τα σημαντικότερα άρθρα και πώς σχετίζεται αυτό με το Individual Risk Management :

9 views0 comments

Comments


bottom of page